- blad nr 5
- 7-3-2015
- auteur . Overige
- Juridische rubriek
Erop of eronder
Tekst Saida Eljarroudi, juridische dienst
Mevrouw De Jong ontvangt een ww-uitkering en is daarnaast invaller in het onderwijs voor verschillende werkgevers. Elke keer vult ze trouw een inkomstenformulier in van het UWV. Ze denkt dat correct te doen. De administratie bij veel stichtingen laat echter te wensen over. Ook het formulier van het UWV roept vragen op. Achteraf blijkt dat mevrouw De Jong per ongeluk te weinig uren heeft opgegeven. Zij meldde zich bij de juridische dienst van de AOb met een boete van 5000 euro van het UWV.
Al eerder is in deze rubriek geschreven over het nieuwe boeteregime van het UWV. De overheid stelde in 2013 strenge 100-procent-boetes in voor wie inkomsten naast een uitkering niet juist opgaf. Het frappante was dat het nauwelijks uitmaakte of iemand die informatieplicht bewust of onbewust had geschonden. De hoogste rechtbank oordeelde in november vorig jaar dat je niet zonder indringende toetsing hoge boetes kunt uitdelen. De hoogte van de boete dient evenredig te zijn aan de gepleegde overtreding.
Inmiddels heeft het UWV de uitspraak verwerkt in nieuw beleid: de uitkeringsinstantie dient voortaan vóór het opleggen van een boete alle relevante feiten en omstandigheden af te wegen, te beoordelen of er sprake is van een zware of lichte overtreding en de mate en de ernst van verwijtbaarheid te beoordelen. Dit zal vaak leiden tot een veel lagere boete, want de meeste mensen die zich bij ons melden, hebben de informatie niet bewust voor het UWV achtergehouden. Zo ook mevrouw De Jong.
Daarom heb ik bezwaar aangetekend tegen de boete van 5000 euro van mevrouw De Jong en uiteraard een beroep gedaan op bovengenoemde uitspraak. In mijn bezwaar heb ik benadrukt dat er geen sprake was van opzet/grove schuld. Het UWV heeft inmiddels aangegeven dat het mij kan volgen in mijn redenering. De beslissing zal binnenkort ten gunste van mevrouw De Jong worden herzien.
Een laatste tip voor de leden die momenteel in de ww zitten en invallen: bij twijfel over de uitkering is het raadzaam om altijd contact op te nemen met het UWV. U kunt beter een keer te veel bellen dan dat u later geconfronteerd wordt met een boete. Het is en blijft zonde van uw geld.
Voor juridisch advies kunt u contact opnemen met het Informatie en Advies Centrum van de AOb: 0900 4636262 (5 cent per minuut), info@aob.nl