- blad nr 5
- 7-3-2015
- auteur A. Moerman
- de Vereniging
Toezicht inspectie mag best wat minder
Een snelle scan op het woord 'Onderwijsinspectie' via Google leert dat er nog maar weinigen zijn die vinden dat alles moet blijven zoals het is. De bevoegdheden mogen best een stuk minder, meent ook de AOb.
“Een enquête onder de leden over dit onderwerp is vorige maand massaal ingevuld. De resultaten zijn we aan het verwerken en maken we binnenkort bekend. Daarover kan ik nu dus nog niets zeggen”, vertelt Robert Sikkes die binnen de AOb de enquête coördineert. “Naast kritiek zag ik lovende opmerkingen langskomen. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten.”
De kritiek op de inspectie is niet nieuw. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop voert al jaren campagne. Hij was ooit schooldirecteur in Rotterdam en kreeg toen de inspectie op zijn dak omdat op zijn school te veel klassikaal les zou worden gegeven. Terwijl de inspectie juist lovend was over het veilige klimaat op zijn school. Bisschop meende dat het een weleens het gevolg zou kunnen zijn van het ander. Hij vond de bemoeizucht van de toezichthouder te ver gaan en begon bij zijn aantreden in 2012 als Tweede Kamerlid aan een ware kruistocht.
Die leidde in november 2014 tot het wetsvoorstel dat hij indiende samen met Paul van Meenen (D66) en Michel Rog (CDA). Een SGP'er en een vrijzinnige D66'er die samen een wetsvoorstel indienen. Het werd vorig jaar in sommige perspublicaties gezien als een 'monsterverbond tegen de Onderwijsinspectie'. De drie Kamerleden zullen waarschijnlijk aanwezig zijn op de algemene vergadering om hun wetsvoorstel toe te lichten en om te horen wat de aanwezigen er van vinden.
Kritische vrienden
Aziza Badouri, beleidsmedewerker bij de AOb, is nauw betrokken bij het onderwerp en de voorbereiding van de vergadering. Ze vat het probleem bondig samen. “De inspectie heeft zich veel te veel macht toegeëigend. De indieners willen die macht inperken zodat scholen en onderwijsgevenden meer ruimte krijgen om het onderwijs in te vullen naar hun eigen inzicht en deskundigheid”, vertelt ze. “De ruimte voor professionals wordt te veel ingeperkt door de inspectie. De AOb vindt ook dat professionals meer ruimte moeten krijgen om hun vak uit te oefenen. De inspectie moet zich volgens de indieners vooral richten op de controle of scholen zich aan wetten houden, de deugdelijkheideisen. Over allerlei overige kwaliteitsaspecten rondom het onderwijs mogen ze best 'als kritische vrienden' adviseren en stimuleren, maar daar moeten niet langer oordelen aan vastzitten. Deze twee taken verdienen een strakkere afbakening.”
Badouri, nog maar vijf maanden werkzaam bij de AOb, vindt het allemaal best spannend. “Het wordt mijn eerste algemene vergadering. Bisschop spreekt eerst de plenaire vergadering toe. En daarna splitsen we de vergadering in drieën. Alle sectoren door elkaar. Het is de bedoeling dat elke groep één van de drie Tweede Kamerleden meekrijgt. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe inzichten en aanbevelingen die we daarna bij de terugkoppeling in de plenaire zaal te horen krijgen.”