• blad nr 4
  • 21-2-2015
  • auteur . Overige 
  • Juridische rubriek

 

Slapende honden wakker maken?

Inkomsten naast een werkloosheidsuitkering dien je op te geven aan het UWV. Wat doe je als deze instantie nalaat dat inkomen van je uitkering af te trekken en je dus teveel geld ontvangt?

Tekst Lies Risamasu, juridische dienst

Jana is nog niet zo lang werkzaam in het onderwijs. Ze heeft twee jaar geleden op de Pabo haar onderwijsbevoegdheid gehaald en komt erachter dat het niet makkelijk is om werk te vinden. Na wat korte vervangingsbaantjes krijgt ze eindelijk een contract voor een heel schooljaar. Helaas wordt dit contract niet verlengd en is Jana genoodzaakt een werkloosheidsuitkering aan te vragen. Nadat de uitkering wordt toegekend, krijgt Jana een telefoontje van haar oude werkgever of ze voor een paar weken een zieke collega zou willen vervangen. Dat komt Jana goed van pas, want zo’n uitkering is geen vetpot.
Jana heeft geluk, want de collega die ze moet vervangen blijkt langdurig ziek te zijn en daarom mag ze langer in dienst blijven. Jana geeft de gewerkte uren netjes door aan het UWV, zodat ze er met de betaling van haar werkloosheidsuitkering rekening mee kunnen houden. Na een tijdje gewerkt te hebben, is het Jana opgevallen dat ze nogal een hoog saldo op haar bankrekening heeft. Wat is er aan de hand? Het UWV heeft bij de uitbetaling van haar werkloosheidsuitkering geen rekening gehouden met de uren die ze gewerkt heeft.
Eigenlijk komt het Jana best goed uit dat ze wat extra inkomsten heeft, want haar fiets is net gestolen en nu kan ze een goede tweedehands fiets aanschaffen. En zij kan er toch niks aan doen dat het UWV teveel uitkering heeft betaald, zij heeft haar gewerkte uren steeds netjes doorgegeven. Toch zit het Jana niet lekker. Als ze er nu niets van zegt, dan wordt het bedrag dat ze straks misschien moet terugbetalen steeds groter. Jana neemt contact op met de Juridische Dienst van de AOb voor advies.
De juridisch medewerker adviseert Jana om toch naar het UWV te bellen en aan te geven dat ze teveel uitkering heeft ontvangen. Het feit dat het UWV een fout heeft gemaakt, betekent niet dat ze de teveel betaalde uitkering mag houden. Het is zelfs zo dat het UWV niet alleen de teveel betaalde uitkering kan terugvorderen, maar ook nog een boete kan opleggen van 100 procent! Jana besluit na dit advies om het UWV te bellen…

Voor juridisch advies kunt u contact opnemen met het Informatie en Advies Centrum van de AOb: 0900 4636262 (5 cent per minuut), info@aob.nl

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.