• blad nr 4
  • 21-2-2015
  • auteur R. Voorwinden 
  • Aan de telefoon

 

'Niveau Engels te verschillend'

Holly Struikman, docente Engels op het Hondsrug College in Emmen.

Mijn zoon krijgt in de kleuterklas al Engels.
"Wat goed! Op andere basisscholen is dat helaas niet zo. De ene leerling krijgt vanaf groep 6 Engels, op de andere school beginnen ze in groep 7. Of ze houden het bij af en toe een Engels liedje."

Hoor ik bij u trouwens een Amerikaans accent?
"Ik ben geboren in Alaska, maar de laatste 13 jaar geef ik les in Nederland. En ik zie de verschillen tussen kinderen groter worden. Onze brugklassers scoren op de instaptoets Engels tussen niveau 2 - 'junior' - en niveau 8: 'advanced'."

Is dat verschil rond de Kerstvakantie al niet verdwenen?
"Ik hoop het niet, want dan zouden de goede leerlingen slechter zijn gaan presteren. Het lukt namelijk niet om een leerling in een paar maanden tijd van juniorniveau tot advanced te krijgen."

Wat moet er gebeuren?
"Basisscholen zouden afspraken moeten maken over het geven van Engels. Want nu is het niet leuk voor de leerlingen die keihard moeten werken om hun achterstand in te halen. Maar daar zal uw kind straks geen last van hebben."

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.