- blad nr 3
- 7-2-2015
- auteur K. Hagen
- Redactioneel
Overal schermpjes op de NOT
Teach with a touch, software in the cloud, flipping the classroom. Je hoeft maar een paar stappen te zetten op de NOT, de tweejaarlijkse beurs voor leraren in het po, vo en mbo, en de Engelse termen spetteren je tegemoet. Op de beurs staan veel innovatieve stands. Schermpjes zijn in.
In hal 9 tuurt Eline van Delden (44) samen met twee collega’s op een tablet. Ze bekijken een digitale lesmethode en ze swipen wat. Van Delden werkt op montessorischool de Boog in Nieuw-Vennep en geeft les aan de groepen 3, 4 en 5. Ze ziet er wel wat in. “Het is handig omdat alles wordt nagekeken en je gelijk ziet waar de fouten zitten. Bovendien past een toets op een tablet zich aan aan het niveau van een leerling en heb je meer tijd voor begeleiding.” Haar collega Monique Mosterd (50) noemt de instructie: “Leerlingen die sneller zijn, hoeven niet nog een keer te luisteren. Die kunnen de instructie bekijken op de tablet.”
De collega’s zien de tablets als een handig hulpmiddel. “We hebben nu één computer op zeven leerlingen”, zegt Van Delden lachend. Dus zo ver is het nog niet, maar ze vinden het leuk om te kijken wat mogelijk is.
Een medewerker van Noordhoff zegt dat ze dit jaar voor het eerst veel tablets en laptops hebben staan. “Dit is eigenlijk de classroom of the future”, zegt hij. “Er is vraag naar, mensen zijn nieuwsgierig. We beantwoorden de hele dag de vraag: Wat kunnen wij met digitale leermiddelen? Daar hebben wij dan een antwoord op.”
Hype
In de hallen van de Jaarbeurs lopen overal bezoekers en proberen aanbieders contact te maken om hun verhaal te vertellen. De leraren lopen samen met collega’s en dragen in elke hand een grote tas met allerlei hebbedingetjes die ze gratis mochten meenemen. Bij de grote uitgevers is het druk en turen veel docenten op schermen naar de lesmethodes.
Rita Weijers (52), docent basisschool de Korenaar in Helmond, zoekt samen met haar collega Ingrid Verstappen (51), remedial teacher, naar iets heel anders. In een paars gekleurd kraampje grijpt Weijers niet naar de tablet. “Ik zoek leuke spelletjes waarbij mijn leerlingen samen kunnen spelen.” Gewoon offline dus. “Ik merk wel dat het een hype is als ik hier rondloop. Overal zijn schermen te zien”, zegt Weijers.
In haar klas zijn de werkboekjes de deur uit. Elke leerling heeft een eigen tablet. Het bevalt goed. “Ik kan gelijk reageren op fouten, want die zie ik in mijn dashboard. En het is heel leerkrachtvriendelijk allemaal.”
Even verderop is het dringen bij een grote uitgever van lesmethodes. Hoewel er tablets liggen, bladert iedereen door de papieren methodes wereldoriëntatie en geschiedenis. Anna van de Rijdt van basisschool de Howiblo in Montfoort zegt lachend: “Mijn leerlingen zeiden tegen mij ‘breng maar wat tablets mee’, toen ze hoorden dat we naar de NOT gingen.”
Aan de andere kant staat Vincent van der Stoep (27). Hij geeft les aan groep 6 en zijn doel van de dag is een methode wereldoriëntatie te bekijken. “Ik kijk wel bij zo’n lesmethode of het ook digitaal kan voor later. Nu hebben we nog maar twee keer per week drie kwartier laptops in de klas, maar het kan wel een verrijking zijn. Op den duur komt dat wel.”
Kinderboeken
Dat denkt ook Jos Marcelissen (59). Hij geeft biologie op de Frater van Gemertschool in Tilburg en bekijkt op de NOT digitale leermiddelen. “Want natuurlijk gaat dat er wel ooit komen. Nu hebben wij nog computerlokalen die vaak bezet zijn.” Hij ziet het als een goede aanvulling, want een docent vervangen dat kunnen schermen niet.
Het is vooral druk bij de uitgevers van methodes die laten zien dat je die ook digitaal kunt gebruiken. Een hal verder staan veel aanbieders van de apparaten zelf, zoals Acer. Daar is het minder druk en lijkt het publiek anders: meer mannen in pak. Toch blijven gewone boeken ook in trek. De zaken lopen goed bij de kinderboeken. “Ik heb het heel de dag al erg druk aan de kassa”, zegt een verkoopster.
Bij een grote witte stand met veel tablets en digitale leermiddelen zegt een medewerker van ThiemeMeulenhoff dat het leraren niet om een tablet op zich gaat. Het gaat vooral om wat erop staat. Biologieleraar Marcelissen ziet tablets, maar ook boeken uiteindelijk gewoon als aanvulling. “Het gaat toch om de docent. Die maakt of breekt het vak en is nog steeds het allerbelangrijkst.”