• blad nr 3
  • 7-2-2015
  • auteur K. Hagen 
  • Redactioneel

 

Lerarenbeurs van 2000 euro voor Amsterdamse leraren

Amsterdamse leraren in het primair en voortgezet onderwijs kunnen vanaf volgend schooljaar gebruikmaken van een beurs van maximaal 2000 euro om zichzelf te ontwikkelen. Ze kunnen cursussen volgen en hun vakkennis verbreden.

Voor scholen komt er ook een speciale beurs waarmee ze de onderwijskwaliteit kunnen verbeteren. Dat maakte de Amsterdamse onderwijswethouder Simone Kukenheim bekend.
De beurzen zijn onderdeel van de Amsterdamse Lerarenagenda: alle plannen om het onderwijs in de hoofdstad te verbeteren. De gemeente trekt er 26,3 miljoen euro voor uit.
De wethouder hoopt dat minimaal 40 procent, dat zijn 3200 leraren, de komende vier jaar gebruikmaakt van de beurs.
“Wij kregen signalen van leraren dat ze meer zelf wilden gaan onderzoeken om het onderwijs te verbeteren”, zegt Adam Cetindag, woordvoerder van wethouder Kukenheim. De docenten worden vrijgelaten in wat ze met de beurs willen doen.
Naast de Lerarenbeurs komt er ook een beurs voor scholen, waarmee ze bijvoorbeeld het taalonderwijs kunnen verbeteren. Scholen kunnen, afhankelijk van de schoolgrootte, maximaal 90 duizend euro krijgen voor vier jaar.
Dit nieuwe beleid is een breuk met het verleden. Cetindag verwijst naar de Kwaliteitsaanpak Basisscholen Amsterdam (KBA) van vorige colleges, waarin de PvdA het beleid uitstippelde. Volgens hem werd toen alles van bovenaf opgelegd en werden scholen op Cito-scores afgerekend. D66-eethouder Kukenheim wil dat scholen en leraren zelf kiezen waar ze komende jaren extra aandacht aan gaan besteden. ‘We willen geen afrekencultuur, maar een verantwoordingscultuur waarbij het college niet dicteert hoe de kwaliteitsverbetering er uit moet zien’, aldus Kukenheim.
Onderwijssocioloog Jaap Dronkers is kritisch. Hij denkt dat de beurs vaker terechtkomt bij de betere leraren. Zij zijn beter in staat om een goed idee te schrijven, dat zal niet iedereen kunnen. Dronkers vraagt zich af wat er gebeurt met de slechter toegeruste leraren die vaker op zwakke scholen werken.
Mbo-docenten krijgen ook een lerarenbeurs, dat plan wordt later bekendgemaakt.

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.