• blad nr 18
  • 22-11-2014
  • auteur D. van 't Erve 
  • Idee

 

Wereldwijd leren van elkaar

Leraren uit de hele wereld snel en eenvoudig antwoord geven op hun leervragen, waardoor hun onderwijs nog beter wordt. Dat is wat de Nederlandse Aldo de Pape hoopt te bereiken met het onlineplatform TeachPitch.

Muzieklessen uit Wales, een Amerikaans filmpje over het motiveren van leerlingen of een scheikundeles uit Finland. Met een paar klikken vind je het op TeachPitch, een webbased platform voor leraren uit de hele wereld. “Er zijn miljoenen bronnen, we willen het de leraar zo makkelijk mogelijk maken om de juiste te vinden”, vertelt oprichter Aldo de Pape vanuit zijn woonplaats Londen. In zijn studententijd had hij een baantje als leraar op een middelbare school in Bilthoven. “Het is niet te vergelijken met een fulltime job, maar ik zag wel hoe veel energie het werk vergt. En hoe lastig het is daarbovenop ook nog eens de juiste mogelijkheden te zoeken om je onderwijs te verbeteren.”
Door zijn vrijwilligerswerk voor een stichting kwam hij in contact met leraren over de hele wereld. “Frappant vond ik de overeenkomsten. Op de vraag hoe ik hen het beste kon helpen, gaven ze allemaal aan: Ik wil meer leren om een nog betere docent te worden.”

Gratis
Het resultaat is TeachPitch, dat in oktober online ging. Je kunt er inspiratie opdoen voor je lessen, maar ook informatie vinden over klassenmanagement of professionele ontwikkeling. Duizenden leraren uit meer dan 55 landen hebben zich al aangesloten, en dat aantal groeit met de dag. Bedrijven als Google en uitgeverij Pearson ondersteunen het initiatief. “Inschrijving voor leraren is en blijft gratis”, benadrukt De Pape, die zich voltijds inzet voor het platform. “We zullen nooit de objectiviteit van de leraar bedreigen. Alle bronnen, dus ook commerciële, zijn welkom, maar leraren bepalen zelf of ze er gebruik van maken. Ze kunnen de inhoud waarderen, zodat anderen zien hoe nuttig ze die vonden. Daarmee wordt het voor de leraren nog makkelijker om de juiste content te vinden.”
TeachPitch werkt ook samen met partijen in Nederland. De Pape: “The Crowd is bijvoorbeeld een Nederlandse vereniging voor en door leraren, die zich ook richt op professionalisering. Door samen te werken neemt het aantal relevante bronnen toe, wat het platform nog waardevoller maakt. Onze droom is om miljoenen leraren te helpen en dat zij elkaar gaan helpen door hun kennis te delen.”

www.teachpitch.com

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.