- blad nr 18
- 22-11-2014
- auteur K. Hagen
- Redactioneel
Waar zijn die 3000 banen voor leraren?
In totaal kregen schoolbesturen in het basis- en voortgezet onderwijs 150 miljoen euro op hun rekening gestort. “Wanneer merken die docenten daar dan wat van”, vroeg Kamerlid Loes Ypma (PvdA) vorige week tijdens een debat over het lerarenbeleid aan de bewindslieden. Volgens haar geven scholen het via de lumpsum uit aan andere dingen. Ook Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Michel Rog (CDA) wilden weten wat er met het geld is gebeurd. Rog: “Het moet hard worden gemaakt.”
Dat kon staatssecretaris Dekker niet. Toch twijfelt hij niet dat het geld goed is besteed. “Maar ik kan het niet overleggen met bonnetjes.” Dekker wilde geen specifieke subsidieregeling voor de scholen, omdat het geld dan opgaat aan mensen die formulieren invullen. “Dat lijkt mij onzinnig.” Wel zei hij toe om de zorgen over te brengen aan de PO-raad en VO-raad.
Rog citeerde uit het persbericht van het ministerie van vorig jaar: ‘Basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs krijgen volgend jaar 150 miljoen om drieduizend extra leraren aan te stellen.’ Staatssecretaris Dekker zegt nu dat het niet alleen om extra banen ging, maar ook om het behoud van banen.
Voor het debat zei AOb-voorzitter Walter Dresscher dat een vacature-explosie is uitgebleven. In de zomer van 2014 lag de werkloosheid in de onderwijssector juist opnieuw hoger dan in de zomer van 2013. Werkgevers zijn onzeker over de toekomst, vanwege daling in het leerlingenaantal en de pensioengolf. Dresscher: “Formeel is het geld naar werkgelegenheid gegaan, maar niet naar extra banen, zoals minister Jet Bussemaker van Onderwijs beloofde.”