• blad nr 18
  • 22-11-2014
  • auteur K. Hagen 
  • aob.nl

 

AOb.nl

Nieuws, achtergrond, documenten en tips op de website van de AOb.

‘Lerarenbeleid moet beter’
Er kan nog veel verbeterd worden aan het leraarsberoep. Zo is de professionele ruimte van leraren steeds kleiner geworden door allerlei regels, baart het inspectietoezicht de AOb zorgen en zullen er nu echt maatregelen moeten komen om meer mensen het leraarsvak in te krijgen. Dat schreef AOb-voorzitter Walter Dresscher in een brief aan de Tweede Kamer.

Leraren minder vaak ziek
Docenten in het basis- en voortgezet onderwijs hebben zich in 2013 iets minder vaak ziek gemeld dan in 2012. Net als in 2012 waren juffen en meesters uit het basisonderwijs in 2013 langer afwezig dan hun collega’s uit het voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit het Verzuimonderzoek po en vo 2013.

Vmbo-docent onterecht ontslagen
Het Wellantcollege heeft onterecht een leraar van vmbo de Bossekamp in Ottoland op staande voet ontslagen. Na de kantonrechter oordeelt nu ook de Commissie van Beroep bve dat in een vonnis. De commissie uit bovendien veel kritiek op het schoolbestuur. De leraar had de zaak aangespannen tegen zijn werkgever.

Minder leerlingen
Bij de start van het schooljaar waren er ruim 20 duizend leerlingen minder in het basis- en speciaal onderwijs. Omgerekend gaat het om ongeveer tweehonderd klassen met tweehonderd fulltime banen die door krimp zijn verdwenen. Een andere conclusie is dat steeds meer leerlingen naar gewone basisscholen gaan in plaats van het speciaal onderwijs. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het ministerie van Onderwijs.

Asscher past wet niet aan
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat zijn Wet werk en zekerheid niet aanpassen na kritiek van schoolbesturen. De besturen zouden door de nieuwe wet in de problemen komen omdat ze invallers sneller in vaste dienst moeten nemen, terwijl ze daar het geld niet voor hebben.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.