• blad nr 18
  • 22-11-2014
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Het overgewaardeerde kind

Ouders met narcistische trekjes overschatten hun kind vaker dan minder zelfzuchtige ouders. Door hun kind op een voetstuk te zetten, prijzen ze indirect zichzelf aan. Ze dichten hun kind meer kennis toe dan het heeft en overschatten zijn IQ. Opmerkelijk: hun kind draagt vaker een zeldzame voornaam.
Dat schrijft Eddie Brummelman van de Universiteit Utrecht in het Journal of Personality and Social Psychology. Voor het onderzoek – gehouden onder Nederlandse en Amerikaanse ouders – ontwikkelde Brummelman een vragenlijst met daarop stellingen als ‘mijn kind is specialer dan andere kinderen’ en ‘mijn kind verdient het om op een speciale manier behandeld te worden’. Overwaarderende ouders reageerden vaker bevestigend. Uit thuisobservaties bleek voorts dat zij hun kind 62 procent meer complimenten geven dan andere ouders. Eerder onderzocht Brummelman al de effecten van een overvloed aan complimenten. Dit bleek averechts te kunnen werken.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.