• blad nr 18
  • 22-11-2014
  • auteur . Overige 
  • Na de bel

 

Tetske

Tetske de Boer (49) is logopedist op een Kentalis cluster 2-school, voor leerlingen met spraak- en/of gehoorproblemen of autisme met communicatieproblemen, en trajectbegeleider in het passend onderwijs. Ze leest veel en zit in de medezeggenschapsraad van de school van haar dochters. Haar man Huup Reuver (51) is aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling voor de GGD Groningen en kookt graag in zijn vrije tijd. Lemée (12) zit in de brugklas van het gymnasium en wil later van haar patisseriehobby haar werk maken. Yrsa (10) streetdancet en zit op een koor en Tessel (5) houdt van zwemmen. Ze wonen in Ten Boer.

Hun houten huis ligt een beetje weggestopt aan het einde van de straat in een jaren tachtig-wijk. In de keuken brandt licht en door het raam naast de voordeur is te zien hoe Huups hoofd in een wolk van stoom is gehuld. Hij giet pasta af, terwijl zijn vrouw Tetske met een glas in haar hand tegen het aanrecht leunt. Het is een dagelijks ritueel in huize De Boer/Reuver, waar na thuiskomst van werk en school een gezellige drukte heerst, waarbinnen iedereen zijn rol en gewoonten heeft.
Zo verhuist oudste dochter Lemée dagelijks de konijnen in de tuin van hun ren naar nachtverblijf ‘Edelweiss’, een houten hok dat oogt als een knusse alpenhut. Met grote voorzichtigheid drukt ze Broertje even liefkozend tegen zich aan. Lucky, die niet graag wordt opgepakt, forenst elke dag in een reismandje dat Lemée in de ren klaarzet als het tijd is te verkassen. Jongste dochter Tessel draait op kousenvoetjes pirouettes in de deuropening en roept de donkere tuin in: “Slaap lekker Broertje en Lucky.”
Achter haar, aan tafel in de woonkamer, zit Yrsa achter een laptop. Geconcentreerd tuurt ze op het scherm, terwijl haar vingers razendsnel over het toetsenbord gaan. Ze schrijft een heus boek en het is niet eens haar debuut. “Op de computer heb ik nog meer boeken die ik heb geschreven, hè mam?” Tetske, die even is aangeschoven, knikt. “Je kan schrijven als de beste en je bent al net zo’n boekenwurm als ik.”
Lezen is Tetskes manier om te ontspannen na een drukke werkdag. Romans, die ze uitzoekt na zorgvuldig uitpluizen van boekenbijlagen, maar ook vakliteratuur. “Dat voelt niet als werk, want ik vind het een plezierige bezigheid om mijn kennis te vergroten.” Bijblijven mag dan niet als werk gelden, maar dat zijn de uurtjes die ze ’s avonds achter de computer doorbrengt wel. “Huup heeft een heel andere manier van omgaan met werkdruk”, zegt ze daarover. “Ik sta overdag regelmatig even te kletsen met een collega en neem dan wat werk mee naar huis. Huup werkt in één streep door en trekt daarna de deur achter zich dicht.” Voor die aanpak is wel iets te zeggen, nu de oudste in de brugklas zit. Tetske: “Mijn avonden zijn er heel anders gaan uitzien, want ik ben vaak tot een uur of negen druk met overhoren en helpen met huiswerk. Pas daarna kan ik aan mijn eigen werk gaan zitten.”
Vanuit de keuken roept Huup zijn gezin bij elkaar voor het eten. Op de keukentafel staan dampende pannen met pasta, sauzen en bloemkool, en voor het opscheppen maken ze een kring van uitgestoken handen. “Smakelijk eten”, klinkt het in koor, waarna Lemée niet toetast, maar opstaat om een woordenboek van een keukenplank te pakken. “Gebagatelliseerd”, dicteert ze en Yrsa dreunt onmiddellijk een spelling op. “Is dat wel goed”, fronst Huup en een moment later spelt iedereen druk door elkaar heen. “Stil zijn, want ik ken het woordje van mijn naam”, roept Tessel het gezelschap tot de orde, waarbij ze op haar stoel is gaan staan. Met een vinger is de lucht zegt ze plechtig: “Ik heet Tes-sel.”

Tekst Aranka Klomp Foto Rob Niemantsverdriet

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.