• blad nr 13
  • 6-9-2014
  • auteur A. Jonkman 
  • Column

 

Info@jouwleerlingen.nl

Regelmatig vraag ik mijzelf af waar de grens ligt tussen zorgvuldig, betrokken en deskundig handelen en volledig doorslaan. Dit jaar was ik ons schoolgebouw nog niet binnen, of ik stond alweer voor die vraag. In mijn mailbox regende het berichten van mentoren met informatie over leerlingen die ik dit jaar in de klas krijg.

Maaike: vorig jaar gezakt. Komt pas half september op school, want zij volgt nog een cursus kitesurfen in Australië. Is gemeld bij leerplicht.
Marc: werkhouding niet altijd in orde, snel afgeleid, aan het werk houden dus. Haalt wel goede cijfers.
Karin: heeft in het verleden wat problemen gehad en is bij het zorgteam aangemeld.
Tom en Yuri zijn wat apart, vooral Tom valt buiten de boot en niemand wilde naast hem zitten, dus houd hem in de gaten. Yuri werd vorig jaar gepest, maar dat was snel opgelost.
Frits en Yvette zijn een tweeling, willen hier niet steeds op gewezen worden, willen ook absoluut niet naast elkaar zitten of samenwerken. Yvette is een waterpoloër op hoog niveau, mogelijk komt er een topsport-regeling voor huiswerk en afwezigheid. Frits kan best extra uitdaging aan, of hij dat wil, is een tweede.
Beau is erg slecht in wiskunde/rekenen en heeft meteen bijles nodig. Plek vooraan gekregen, vindt hij niet leuk. Werkhouding niet in orde, slaapprobleem (bekend bij ouders), zoon van medewerker Rolf.
Emma is erg op zichzelf en eigenlijk vergroeid met een meisje dat nu in 4-vwo zit waarmee ze pauzeert bij de wc naast 3.01.
Selma: tweede klas gedoubleerd, mag nu dus niet blijven zitten.
Stijn: vader ernstig ziek.
Sara: leuke meid, goede cijfers.
Daphne: stond voor een aantal belangrijke vakken onder de 6. Van haar vader heeft de vorige mentor een capaciteitentest ontvangen waaruit blijkt dat ze dit niveau toch echt aan moet kunnen.
Achmed: wordt Ali genoemd, ouders spreken een beetje Nederlands, regelt alles uitstekend zelf.
Erik: rustige leuke jongen, mooie cijfers! Extra uitdaging nodig.
Nina: soms onzichtbaar, leuke meid.
Valerie: moeder in de vakantie overleden.
Ketii: spreek je uit als Katé (KT), redt zich goed, ouders zijn betrokken, maar spreken niet zo goed Nederlands en begrijpen niet altijd wat er aan de hand is. Ketii lost ook buiten school problemen met Nederlands op voor zijn ouders, moet daardoor veel doen.
Caresse: soms een beetje bijdehand, maar dat weet ze zelf ook.
Karlijn: wil niet dat het bekend wordt dat haar ouders gescheiden zijn, omdat zij bang is dat ze daarmee gepest gaat worden. Moeder heeft school ingelicht over de scheiding, maar we weten eigenlijk niet eens of Karlijn weet dat wij het weten.
Op de plattegrond mis je Dennis. Hij zal de school verlaten en keert met het gezin terug naar Frankrijk. Hij woonde daar al eerder, maar vader raakte zijn bedrijf kwijt in de crisis. Nu gaat het dus weer beter.
Meer informatie volgt nog, maar hiermee kunnen jullie alvast vooruit.

Doorgeslagen of niet, als zij-instromer kan ik zeggen dat dit de interessantste baan is die ik ooit heb gehad. Een goed schooljaar gewenst.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.