• blad nr 13
  • 6-9-2014
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Concentratie door fietsen

Leerlingen die een flink eind moeten fietsen naar school, of regelmatig sporten, presteren beter op schooltaken waarbij ze zich goed moeten concentreren. Dat blijkt uit een in Journal of Sport & Exercise Psychology gepubliceerd onderzoek van het Welten-instituut van de Open Universiteit.
De onderzoekers vroegen 440 scholieren een week lang, 24 uur per dag, een bewegingsmeter te dragen. Die meter registreerde hoeveel, wanneer en hoe intensief de leerlingen bewogen. Daarnaast maakten de scholieren cognitieve tests en werd er gekeken naar hun schoolcijfers. Actieve leerlingen bleken een beter concentratievermogen te hebben, maar halen niet per se beter cijfers dan slomere leeftijdgenoten. Volgens de onderzoekers komt dit doordat de sportievelingen minder tijd hebben om aan hun huiswerk te besteden.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.