• blad nr 13
  • 6-9-2014
  • auteur K. Hagen 
  • aob.nl

 

AOb.nl

Nieuws, achtergrond, documenten en tips op de website van de AOb.

Prijs onderwijsjournalistiek
Het Onderwijsblad en de AOb-website hogeronderwijs.nu zijn genomineerd voor de Nationale prijs voor de onderwijsjournalistiek 2014.
Het blad met het verhaal ‘De ideale oplossing voor krimp bestaat niet’, gepubliceerd in februari 2014. De redactie laat in het artikel zien hoe scholen de leerlingdaling proberen op te vangen. Een kaart maakt duidelijk dat het aantal basisscholen steeds verder daalt, niet alleen in de grensstreken.
De website www.hogeronderwijs.nu is genomineerd voor een dossier over flexwerk in het hoger onderwijs. De prijs wordt eind september uitgereikt.

Creatief met cijfers
De AOb is verbaasd over de onderwijsinvesteringen die het ministerie van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer noemt. Deze brief is afgelopen week verspreid naar de media. Er staat in dat er 1,2 miljard euro naar onderwijs gaat. ‘Een creatieve optelsom van alle aankondigingen van het afgelopen jaar is blijkbaar ook al nieuws’, aldus AOb-voorzitter Walter Dresscher. ‘Uiteraard is de AOb blij met iedere extra euro die naar onderwijs gaat’, vervolgt Dresscher, ‘maar wie deze lijst aan investeringen bestudeert, komt geen nieuws tegen. Ik heb even naar de site van het ministerie gekeken: met verhalen over de investeringen via de zogenoemde sectorakkoorden zijn we het afgelopen jaar al een keer of twaalf geconfronteerd. Die cijfers zijn in dit bericht gerecycled. Daarbij komt de 600 miljoen euro extra uit het herfstakkoord, maar dat is en blijft in de eerste plaats de verdienste van de constructieve oppositie.’
Het stoort Dresscher dat de bewindslieden geen goede discussie willen over hoe de onderwijsmiddelen worden uitgegeven en in plaats daarvan liever doen alsof het feest is.

Fout
In de brief over onderwijsinvesteringen die minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs afgelopen week naar de Tweede Kamer stuurden, staat een fout. Het personeel in het primair onderwijs krijgt geen jaarlijks recht op een professionaliseringsbudget van 500 euro.
AOb-voorzitter Walter Dresscher heeft namens de bond een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, omdat minister Bussemaker weigert haar verhaal recht te zetten.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.