- blad nr 6
- 22-3-2014
- auteur R. Sikkes
- Redactioneel
Groningen klaar voor mbo-actie
Op papier staat netjes dat docenten tijd hebben voor het voorbereiden en ontwikkelen van lessen en voor het corrigeren. “Maar die tijd hebben leraren niet. Ze moeten meer lessen geven en administratieve zaken afhandelen, zoals afwezigheidsregistraties”, zegt Van Luik. “Uiteindelijk lijdt de onderwijskwaliteit eronder.”
In een ultimatum eisten de vakbonden AOb, CNV Onderwijs, Abvakabo en FvOV professionele ruimte voor het onderwijspersoneel in het mbo. “Wil het mbo vooruit, dan moeten de werkgevers meer oog krijgen voor het vakmanschap van hun medewerkers”, aldus AOb-bestuurslid José Muijres. “Een docent is geen uitvoerder van dienstorders uit de bestuurskamer. Een vakdocent weet hij hoe studenten moet leren een mooie taart te bakken of een eethoek te ontwerpen en in elkaar te zetten. Bestuurders die zich daarmee bezighouden, lopen alleen maar in de weg. Dat krijgen we er bij de delegatie van de Mbo-raad niet in.”
Op de valreep kwam de Mbo-raad op 11 maart met een paar toezeggingen: er werd een mager loonbod gedaan waarvoor in ruil veel moest worden ingeleverd. Er volgden wat mooi opgeschreven toezeggingen over werkuren. “Windowdressing”, aldus Muijres. “Het is voor nu echt te mager. Het voldoet volstrekt niet om de huidige problemen rondom werkdruk op te lossen. Wij willen dat het mbo verder komt en dat kan alleen als je het personeel meer zeggenschap geeft over hoe het binnen een instelling reilt en zeilt. Voor duizenden studenten is het mbo de poort naar de arbeidsmarkt. Zij hebben recht op goed beroepsonderwijs. Nu hebben werknemers vaak amper tijd om goed en actueel onderwijs te verzorgen. Dat is onaanvaardbaar.”
{kadertje ter grootte van tegeltje}
Estafettestaking mbo
AOb, CNV Onderwijs, Abvakabo en FvOV roepen hun leden de komende weken op om dinsdagmiddag het werk neer te leggen:
25 maart – Groningen
1 april - Arnhem/Nijmegen
8 april - Limburg
15 april – Zuid-Holland
{kadertje ter grootte van tegeltje}
Leerling-leraarratio in mbo steeds groter
2009 15,9
2010 16,3
2011 16,8
2012 17,3
2013 17,4
*gewogen gemiddelde zoals het ministerie dat gebruikt