• blad nr 6
  • 22-3-2014
  • auteur R. Sikkes 
  • Commentaar

 

Mbo-werkgevers: zeer zwak

Het lijkt wel een sprookje: aan het einde van de regenboog staat een pot met goud klaar. Daar komt het voor het mbo zo ongeveer op neer. Het kabinet had in het regeerakkoord al 230 miljoen euro beloofd als investering voor kwaliteitsverbetering van het mbo. En uit het herfstakkoord kwam ook nog eens 48 miljoen per jaar tevoorschijn.
Geen sprookje, maar eerlijke euro’s. Met zo veel geld op zak zou je verwachten dat de werkgevers in het middelbaar beroepsonderwijs eindelijk eens wat gaan doen voor hun personeel. Want de werkvloer heeft het zwaar. Een paar feiten op een rij.
Het gemiddeld aantal leerlingen per docent steeg van 15,9 in 2009 naar 17,4 in 2013. Tien procent van de leraren en ondersteuners heeft een tijdelijk contract, terwijl het leerlingenaantal stabiel is. De doorstroom naar hogere schalen stokt: in het Convenant Leerkracht is afgesproken dat in 2014 hoogstens een kwart van de leraren in schaal-LB zit, maar dat is echter het dubbele.
Voor het personeel is het aanpakken van de werkdruk prioriteit nummer één om het onderwijs verder te verbeteren. Het aantal lesuren voor alle leerlingen wordt groter, de vierjarige opleidingen worden ingedikt tot drie, de kwaliteit moet omhoog.
De werkgevers willen alleen niets doen aan die werkdruk. Het eindbod van de bonden wezen ze af. Dat levert maar één antwoord op: acties. Staken. Dinsdag in Groningen, daarna volgen estafettestakingen in Arnhem/Nijmegen, Limburg en Zuid-Holland. Je zou haast wensen dat er een inspectie-oordeel komt over de opstelling van de werkgevers in het mbo als het om de cao gaat: zeer zwak.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.