• blad nr 5
  • 8-3-2014
  • auteur A. Moerman 
  • Redactioneel

 

Bliksemstart voor register schoolleiders

Alle schoolleiders moeten eind 2017 ingeschreven bij het schoolleidersregister zijn. In ruim een half jaar melden zich al 5500 schoolleiders spontaan aan. “Dat betekent dat we draagvlak hebben voor dit register”, vertelt Ursie Lambrechts, voorzitter van het Schoolleidersregister PO.

Kwaliteit borgen en verhogen door middel van openbare registers. In tal van beroepsgroepen is dat een normale zaak. Het begint de laatste anderhalf jaar ook in het onderwijs in zwang te raken. Pakweg 350 duizend leraren kunnen sinds begin vorig jaar vrijwillig terecht bij het lerarenregister. “Nog wel vrijwillig”, zegt Ursie Lambrechts. “Maar ook dat gaat een verplichting worden. Het is daarom fijn dat bij ons de toestroom gelijk al zo groot is. Dat betekent dat de doelgroep het nut van registratie inziet en zich niet alleen inschrijft omdat het moet.” Het schoolleidersregister is populair. “Meer dan de helft van alle schoolleiders meldde zich al aan”, weet Lambrechts. Bij het grote publiek is ze bekend omdat ze 12,5 jaar (tot november 2006) in de Tweede Kamer zat voor D66, met onderwijs in de portefeuille. Sinds 1 januari 2012 is ze ook lid van de Onderwijsraad. En voorzitter van het Schoolleidersregister PO dus.
Het doel van het register is even simpel als doeltreffend. Je maakt aan de omgeving duidelijk dat je serieus met je vak bezig bent. Om te kunnen registreren moet een schoolleider aantonen dat hij een erkende schoolleidersopleiding heeft afgerond, een assessment heeft gedaan of een evc-traject (elders verworven competenties) heeft doorlopen waaruit blijkt dat aan de vereiste kwalificaties wordt voldaan. Om vier jaar later te herregistreren, moeten schoolleiders laten zien dat zij hun kennis op peil houden. “Certificering van professionaliseringsaanbod speelt bovendien een rol in het vertrouwen dat de samenleving heeft in het register. Het gezag dat daarvan uitgaat is goed voor het gevoel van eigenwaarde en de motivatie”, zegt Lambrechts.
Het is eigenlijk geen optie geweest om de schoolleiders onder te brengen in het lerarenregister. Dat komt omdat voor leraren bij wet geregelde bevoegdheidseisen bestaan. De beroepsstandaard voor schoolleiders kent geen wettelijke basis en moet het dus hebben van draagvlak. De Nederlandse Schoolleiders Academie heeft de huidige beroepsstandaard voor schoolleiders heel zorgvuldig voorbereid. Lambrechts: “Een eigen register met focus op een beperkte groep kon daarom snel van start meenden de cao-partijen die initiatiefnemer zijn van het Schoolleidersregister PO.”
Volgens de cao-afspraken moeten alle schoolleiders eind 2017 geregistreerd zijn. Wie dat niet doet, kan tegen die tijd worden geconfronteerd met ‘rechtspositionele sancties’. “Wat die gaan inhouden is nog onduidelijk. Maar in de volgende cao zullen daar ongetwijfeld een aantal maatregelen over worden opgenomen”, verwacht Lambrechts. “Maar daar staat het schoolleidersregister verder buiten. Dat is aan de cao-partijen en aan de schoolbesturen.”
Schoolleiders die zich inschrijven, krijgen meteen een factuur van 175 euro per jaar in de bus. Want anders dan bij het lerarenregister, waar registreren gratis is, mogen de schoolleiders hun eigen feestje betalen. Lambrechts: “Het rijk betaalde alleen het eerste jaar en dit jaar nog maar een kwart. Echter alle schoolleiders hebben via de normale bekostiging van scholen structureel recht op 2000 euro extra scholingsbudget. Dus onze factuur kan gewoon door naar hun eigen bestuur.”

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.