- blad nr 5
- 8-3-2014
- auteur . Overige
- Redactioneel
Kandidaat-dagelijks bestuurders van de AOb
Foto’s Joost Grol
Roelf van der Ploeg (1967)
In de tijd die ik werk voor de bond heb ik mij ontwikkeld tot een allround onderhandelaar. Als AOb’er heb ik onderhandeld van Tilburg tot Harlingen en van de basisschool tot en met de pabo’s en de schoolbegeleidingsdiensten. Bij iedere onderhandeling is contact met de leden voor mij essentieel. De laatste twee jaar combineer ik het werk als sectorbestuurder en rayonbestuurder hbo met het overleg over de pensioenen. Goed onderwijs en goede arbeidsvoorwaarden lukt alleen met een sterke vakbond. Als dagelijks bestuurder zal ik mij daarom inzetten voor een sterke en actieve vereniging.
Yvonne Schutrups (1960)
Bepalen leraren in Nederland nog zelf de vorm en inhoud van het onderwijs? Welke randvoorwaarden zijn nodig om goed onderwijs te kunnen geven? En wat is eigenlijk goed onderwijs? Het zijn vragen die mij als docent geschiedenis en consulent voor de AOb al langere tijd bezighouden. Politiek, inspectie en onderwijsmanagers zijn er al uit. De lat moet omhoog en er moet meer met minder. Het lijkt erop dat de leraar in plaats van de oplosser, de kern van het ‘probleem’ is geworden. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het is zaak dat leraren mondiger worden en binnen hun instellingen de discussie aangaan over wat goed onderwijs is en met welke middelen dat het best bereikt kan worden. Dit vraagt om een nauwe samenwerking tussen de bond en zijn leden op de werkvloer. Uit ervaring weet ik dat dan mooie resultaten geboekt kunnen worden. Ik zet mij er graag voor in.
André Steenhart (1953)
Cao’s, sociale zekerheid, pensioenen, werkdruk, kwaliteit, een ouderwets imago. De AOb heeft nieuwe antwoorden nodig, rekening houdend met jong en oud, onderwijsgevenden en ondersteuners. Onderwijskwaliteit is daarbij leidend en gezaghebbend blijven betekent een andere generatie aanspreken. Daarom ben ik kandidaat. Voor een vereniging die weet wat er leeft en samen met een werkorganisatie dingen voor elkaar krijgt. Sinds 1975 ben ik onderwijzer en bondslid. Onderwijs moet je beleefd hebben, dat helpt bij afwegingen. De AOb is ‘mijn’ bond, geen toevallige werkplek. Vanuit passie voor onderwijs wil ik al mijn verenigingskennis en werkervaring gebruiken om ‘onze’ AOb een toekomst te geven.
Lisa Westerveld (1981)
De AOb staat voor twee grote uitdagingen: meer draagvlak in het beroeps- en hoger onderwijs en aantrekkingskracht op jonge collega’s. Als oud-voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond kan ik jongeren motiveren actief te worden. Als lobbyist ken ik de weg in politiek Den Haag en kan ik ingewikkelde kwesties concreet maken. Dankzij de combinatie van deze ervaringen kan ik de werkvloer, vakbondswerk en politiek met elkaar verbinden. Omdat ik wil dat de vakbond zichtbaar is voor leden en niet-leden, zal je mij na de verkiezingen veel op scholen zien.
Mail me gerust op lwesterveld@aob.nl of stel vragen via twitter (@lisawesterveld).
Ben Zwartjes (1961)
Afstudeeronderwerp: elementaire deeltjes-fysica (studiedictaat geschreven voor vierdejaars studenten-natuurkunde). Huidige werkzaamheden: leraar natuurkunde op het Dendron College, hoofdbestuurder rayon Zuid, ambassadeur voor de Onderwijscoöperatie, voorzitter van de afgevaardigden namens de AOb (vo) naar de LAR en lid van de GMR van LVO.
Ben binnen de bond begonnen als instellingscontactpersoon, later AOb-contactpersoon, lid van het districtsbestuur Noord- en Midden-Limburg geweest en vervolgens voorzitter van dit districtsbestuur. Ook lange tijd gewerkt als AOb-consulent vo. Vele jaren afgevaardigde geweest naar de algemene vergadering en sectorraad vo.
Drie jaar bestuurslid van de sectorraad vo geweest en in 2010 heb ik deelgenomen aan de AOb-academie en deze voltooid.
Douwe van der Zweep (1977)
Werken op het snijvlak van onderwijs, recht en politiek, dat is wat ik als jurist en historicus mooi vind. Komend uit een onderwijsgezin, begonnen in de medezeggenschap, daarna naar het bestuur van de studentenvakbond, en nu alweer tien jaar als sectorbestuurder en adviseur bij de AOb.
In het bestuur wil ik een brug slaan tussen generaties. Veel leden zijn dertiger of zelfs jonger. Met ook deze generatie in het bestuur kunnen we nog zelfbewuster uitdragen waar we voor staan. Een sterk beroep, het aanpakken van doorgeschoten flexconstructies, minder werkdruk, fatsoenlijke beloning en een goed banenplan voor starters.