- blad nr 5
- 8-3-2014
- auteur K. Hagen
- Redactioneel
Rem op mbo-opleidingen vanwege stagetekort
De tekorten verschillen per regio en per sector. Uit de laatste barometer van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) blijkt het in Noord-Nederland moeilijk in de zorg en in Zuidoost-Nederland is de sector dierenverzorging problematisch.
Roc’s komen vaker in actie. Het Gelderse Graafschap College gaat werken met beperkte toelating. Jaarlijks neemt het college 2500 nieuwe studenten aan. “Het ziet er nu naar uit dat we 200 tot 300 aanmeldingen teveel krijgen voor opleidingen zoals horeca en zorg en welzijn. We houden eind dit jaar ‘ombuigingsgesprekken’ en kijken of we leerlingen niet op een andere opleiding kunnen plaatsen. Daarna wordt geloot en de rest wordt op een wachtlijst gezet”, zegt bestuursvoorzitter René van Gils. Volgens hem komen de tekorten door de crisis en door overheidsbezuinigingen in de zorg.
Het Brabantse roc Ter Aa heeft voor een aantal leerlingen de bbl-opleiding bouw omgezet in een bol-opleiding. “We hebben een werkplaats nagebootst als flexibele oplossing. Ze krijgen praktijklessen, maar die jongeren zouden normaal in een bouwbedrijf werken”, zegt de woordvoerder van roc Ter Aa.
Roc Twente werkt al vier jaar met lotingen. “Het werpt zijn vruchten af, want de run op bepaalde opleidingen is er vanaf. Door op voorhand het aantal plaatsen aan te geven, kijken leerlingen zelf naar arbeidsmarktrelevantie”, zegt woordvoerder Els van Driel.
Binnenkort bespreekt minister Bussemaker van Onderwijs haar plannen voor ‘macrodoelmatigheid’ in het mbo. Het aantal mbo-opleidingen moet naar beneden en roc’s moeten samen zorgen dat het opleidingsaanbod goed aansluit op de regionale arbeidsmarkt.
AOb-sectorbestuurder André Steenhart vindt het goed dat er gekeken wordt naar de arbeidsmarkt. Leerlingen moeten breder worden opgeleid. “Zodat ze nog ander werk kunnen doen als er geen werk in hun eigen sector te vinden is.”