• blad nr 2
  • 25-1-2014
  • auteur L. Verheggen 
  • Kleine column

 

Flexibele schil

Vlak voor de zomer verscheen er een onderzoek naar flexwerk aan hogescholen. Eén van de conclusies was dat ongeveer een derde van het personeelsbestand deel uitmaakt van de flexibele schil. Dat wil zeggen dat deze personeelsleden geen vast dienstverband hebben.
De afgelopen tijd heb ik een aantal hogescholen bezocht en bij de gesprekken met vooral het jonge personeel kwam de problematiek rondom flexwerk veelvuldig aan de orde. Ik wist al dat het hoger onderwijs op dit punt een probleem heeft, maar als je de persoonlijke verhalen hoort van jonge collega’s schrik je toch.
Die verhalen geven een beeld van onderwijswerkgevers die willens en wetens hun taak als goed werkgever niet vervullen. Leraren en ondersteuners krijgen keer op keer een vast contract in het vooruitzicht gesteld, maar als puntje bij paaltje komt blijkt deze belofte vaak loos. Wat ook gebeurt is dat er voorwaarden worden gesteld voor het verkrijgen van die zo gewenste vaste aanstelling. Het gaat dan vaak om zaken als het volgen van cursussen, het draaien van extra uren en het vervullen van extra taken.
Werkgevers doen echter vaak alsof het een wens van de jonge moderne werknemer is om in een flexverband aan een school te werken. Dat is domweg niet waar. De betreffende groep kiest er echt niet voor om in deze situatie terecht te komen. Het leidt tot onzekerheid over hun toekomst en tot uitstel van gewenste levenskeuzes, zoals het kopen van een huis en het krijgen van kinderen. Enthousiast onderwijspersoneel dat wil investeren in hun baan, krijgt daar de kans niet voor.
Schoolbesturen stellen maar al te vaak dat de kwaliteit van het onderwijs het allerbelangrijkste is. Die stelling is me uit het hart gegrepen. Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt echter dat de kwaliteit en de continuïteit van het onderwijs onder druk komen te staan als er te uitbundig wordt gestrooid met tijdelijke contracten.
Het is daarom hard nodig een halt toe te roepen aan het aantal flexcontracten en aan de ongebreidelde creativiteit om steeds weer nieuwe vormen van flexibiliteit te verzinnen. Onze collega’s op de hogescholen verdienen een eerlijke kans op een vast contract. Natuurlijk zijn er soms tijdelijk mensen nodig, maar zij hebben recht op duidelijkheid vooraf als een vast contract er niet in zit. Dat is niet alleen goed voor het personeel, maar ook voor de studenten. Werkgevers die dat niet onderkennen en intussen wel de mond vol hebben over topkwaliteit, mogen zich best een beetje schamen.

José Muijres
bestuurder AOb

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.