- blad nr 2
- 25-1-2014
- auteur D. van 't Erve
- Doen!
Doen!
Social media in het mbo
Kennis delen om het onderwijs mooier te maken. Dat is wat docent Ashwin Brouwer (25) van het Friesland College wil bereiken met zijn Facebookpagina Social media in het mbo. Ruim twee jaar terug volgde hij een congres over social media. De vraag hoe je docenten zover krijgt om hiervan gebruik te maken, liet Brouwer niet meer los. “Veel docenten zijn praktisch ingesteld en willen het liefst korte instructies over hoe je iets kunt inzetten en wat daarvan het resultaat is. Een Facebookpagina ligt voor de hand omdat je de informatie heel eenvoudig kunt delen.”
Hobby
Inmiddels trekt de pagina meer dan 900 bezoekers en zet Brouwer ook andere kanalen in als Prezi en Symbaloo. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, vertelt hij. “Gelukkig mag ik een deel van mijn aanstelling hieraan besteden, bijvoorbeeld in het kader van professionaliseren van docenten op andere afdelingen. Het leuke is dat ik ook vaak gevraagd word door andere mbo-instellingen.”
Maar daarin schuilt wel een gevaar, vindt hij. “Ik ben geen allesweter en het moet wel een hobby blijven. Ik vind het leuk docenten de mogelijkheden te laten zien om het onderwijs aantrekkelijker te maken. Dat je bijvoorbeeld elke leerling enthousiast aan het rekenen krijgt met hulp van de app Socrative, zonder dat er veel tijd of kennis voor nodig is.”
Gratis
De docent zet elke les die hij maakt in Dropbox, waar al zijn collega’s bij kunnen. Ook schreef hij een lesprogramma Mediawijsheid, dat via een site voor iedereen gratis toegankelijk is, net als zijn presentaties op Prezi. “Het zou mooi zijn als meer docenten hun lessen gaan delen. In je eentje kun je namelijk geen goed onderwijs maken dat betekenisvol is en op elkaar aansluit”, vindt hij. “Bovendien is het hartstikke leuk als collega’s jouw materiaal gebruiken en kan dat ook alleen maar beter worden door hun feedback.”
www.socialmediainhetmbo.nl
www.mediawijsheidinhetmbo.nl
>LEZINGEN
Goed onderwijs
Het NIVOZ organiseert lezingen over goed onderwijs. Er staan er nog vier op de agenda voor dit schooljaar. De eerstvolgende op 13 februari is ‘Betrokkenheid als leeropbrengst’ door hoogleraar Monique Volman en verder houdt bijvoorbeeld hoogleraar Gert Biesta op 15 mei een pleidooi voor wereldgericht onderwijs.
De lezingen zijn toegankelijk voor iedereen. Adres: Theater Maitland, De Horst 1, 3971 KR Driebergen. Tijdstip: 19.30–21.30 uur. Entreeprijs: 30 euro. www.nivoz.nl
> GEZONDHEID
Gratis CO2-meter
Frisse lucht in de klas is belangrijk: het zorgt voor betere prestaties en minder ziekte. Hoe u zelf kunt bijdragen aan een goed binnenklimaat, beschrijft de GGD in haar nieuwe folder ‘Een frisse school begint in de klas’. Een goede ventilatie is het sleutelwoord. Vanaf het voorjaar kan elke basisschool daarom gratis een CO2-meter verkrijgen via de GGD. Het CO2-gehalte is namelijk een goede indicator voor de kwaliteit van de lucht: hoe meer kooldioxide, hoe slechter de lucht. Basisscholen die nog geen CO2-meter hebben, zal de GGD binnenkort benaderen. Zie voor meer informatie en de folder: www.ggd.nl
> MUSEUM
Terug in de tijd
Welke herinnering aan school wilt u delen? Het Nationaal Onderwijsmuseum verhuist eind dit jaar naar Dordrecht en werkt aan een nieuwe opzet waarin persoonlijke verhalen de geschiedenis van het onderwijs verdiepen. Zowel goede als slechte herinneringen zijn welkom, net als kleine of grote gebeurtenissen, in of buiten de klas, als leerling of leraar. Kleuterschool, basisschool, voortgezet onderwijs, hoger onderwijs, alles mag. Ook voorwerpen zijn welkom, van agenda’s en foto’s tot en met geluidsopnames. Uit alle inzendingen worden de meest herkenbare of spraakmakende verhalen geselecteerd. Stuur uw herinnering naar: info@onderwijsmuseum.nl, vermeld daarbij uw naam en dat het gaat om Persoonlijke verhalen. Zie ook: www.onderwijsmuseum.nl
> SOCIAL MEDIA
Tips van Philippe Abbing, docent scheikunde, en Katja van Well, leerkracht speciaal basisonderwijs. Zij geven trainingen over social media, zie www.aobscholing.nl.
Creëer een eigen stripverhaal op www.toondoo.com. Maak een account aan en u kunt aan de slag. Er is een ruime keuze aan achtergronden, figuren en voorwerpen. U kunt zelf een stripfiguur ontwerpen of eigen afbeeldingen uploaden. U kunt uw stripverhaal publiceren, maar dit hoeft niet. Een eigen stripboek behoort ook tot de mogelijkheden. Leuk voor bijvoorbeeld verwerkingsopdrachten tijdens projecten of voor de schoolkrant en website.