• blad nr 1
  • 11-1-2014
  • auteur A. Moerman 
  • de Vereniging

 

Cyberpesten is niks nieuws

Dankzij de zegeningen van internet kan pesten dag en nacht doorgaan. Ook leerkrachten zijn nog wel eens de pisang op Youtube of Facebook. Cyberpesten, wat moeten we ermee?

Martin Kooiman denkt het te weten. “Je niet afkeren van de sociale media, want daar gebeurt het allemaal. Omarm de nieuwe media. Ontdek de enorme voordelen, maar zie ook de nadelen onder ogen. En ga daarover in gesprek met je leerlingen.”
Kooiman is algemeen directeur van Winsys, een bedrijf dat onder andere scholen van ict-oplossingen voorziet. Hij heeft een onderwijsachtergrond en draagt ook daarom zijn verhaal over cyberpesten graag uit. Bijvoorbeeld op 5 februari in Haarlem. Tussen 15.00 en 17.00 uur op basisschool Ter Cleef. AOb-consulent Francien Hagenaars organiseert de bijeenkomst over cyberpesten omdat het fenomeen in haar beleving een grote vlucht neemt en leerkrachten nog te vaak met de handen in het haar zitten.
“Je zult verbaasd staan als je weet hoe verknocht leerkrachten nog aan de ‘ouderwetse’ e-mail zijn. En hoe weinig ze van sociale media begrijpen. Terwijl veel leerlingen juist de hele dag in verbinding zijn via sociale media. Niet alleen met Twitter of Facebook, maar ook via allerlei spelletjes op telefoon, tablet of computer. Ook via een spel als Wordfeud kun je met elkaar in gesprek zijn”, zegt Kooiman.
Kooiman vertelt dat het pesten met de tijd is meegegaan. Vroeger kreeg je een klap op je kop, werd je uitgescholden, maar ging je daarna naar huis. Veilig bij moeders een kopje thee en een koekje. “Maar ook toen kon het al uit de hand lopen. Uit mijn jeugd ken ik het voorbeeld van een gezin dat uiteindelijk besloot te verhuizen. Een kind uit dat gezin werd zo gepest dat ze weggaan nog als enige uitweg zagen om een nieuwe start te kunnen maken.”
Een nieuwe start maken, is er nu niet meer bij. Alles wat internet op gaat, is daar voor eeuwig. Daar is ook heel veel te vinden waar we kinderen het liefst tegen zouden willen beschermen. “Hoeveel scholen mij niet vragen om allerlei filters in te bouwen en een beschermde omgeving te creëren. Zodat ‘we de boel onder controle kunnen houden’. Forget it! Internet is niet onder controle te houden. Als je zo denkt, heb je nog een lange weg te gaan. De wereld wordt steeds opener en transparanter. Dat is een realiteit waarmee iedereen maar beter kan leren omgaan. Vroeger kwam er van alles in de klas via een krantenknipsel dat een kind meebracht. Nu komt dat via de smartphone. Niks nieuws dus. De kunst is om dat bespreekbaar te maken. Maar dan zul je als leerkracht wel zelf de werking en de kracht van sociale media moeten leren kennen. Waarna je via Facebook bijvoorbeeld ook de ouderbetrokkenheid enorm kunt vergroten. Echt handig als onder leerlingen ongewenst internetgedrag plaatsvindt. Dat wordt dan voor meer mensen zichtbaar en als het goed is ook door meer mensen gecorrigeerd.”

AOb-bijeenkomst over cyberpesten voor po, vo en bve: 5 februari, 15.00-17.00 uur, basisschool Ter Cleeff, Haarlem. Aanmelden via: www.aobevents.nl

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.