• blad nr 1
  • 11-1-2014
  • auteur R. Sikkes 
  • Redactioneel

 

Onderwijsinvesteringen 2014

Het nieuwe jaar start voor de meeste schoolbesturen met een rustig gevoel: op de bankrekening staat een flinke bom geld. Al in december kregen de besturen bedragen voor het banenplan uit het onderwijsakkoord en de veel grotere berg geld uit het herfstakkoord overgemaakt.

Samen goed voor 800 miljoen, zonder dat er nog definitieve plannen voor uitgaven tegenover staan. Neem het basisonderwijs, waar besturen ongeveer 237 euro per leerling extra bijgeschreven kregen, 4 procent meer dan in 2013.
Natuurlijk, dat geld komt ook ergens vandaan of is slechts tijdelijk beschikbaar. De Rekenkamer was genadeloos: de investeringen uit regeerakkoord en onderwijsakkoord zijn voor het overgrote deel verschuivingen binnen de onderwijsbegroting of tijdelijk. En ja, de nullijn scheelt het onderwijspersoneel gemiddeld ongeveer 200 euro bruto per maand.
Maar om het nieuwe jaar vrolijker te beginnen, kijken we nu even alleen naar wat er in 2014 extra bijkomt. En wat dat betekent voor uw loon, het aantal banen of huisvesting en leermiddelen.
Het overzicht maakt in één oogopslag duidelijk dat vooral de premieverlaging van pensioenfonds ABP voor de nettolonen echt verschil maakt. Al direct vanaf januari, terwijl de eenmalige loonsverhoging uit het onderwijsakkoord pas uitgekeerd wordt als minister Jet Bussemaker de cao-afspraken positief beoordeelt. Ook het banenplan uit het onderwijsakkoord is tijdelijk. Nu komt er 150 miljoen vrij, dat later in 2016 en 2017 weer terugbetaald moet worden.
Verreweg het meeste extra geld komt uit het herfstakkoord, waar D66, ChristenUnie, en SGP de coalitie toe hebben verleid. De bestemming van dat geld is voor 2014 nog niet bepaald en zal ongetwijfeld een rol gaan spelen bij de cao-onderhandelingen. De ‘geliefde gedoogpartners’ hebben ook nog eisen verbonden aan de verdeling van het geld. Niet volgens de normale regels, maar met een amendement van D66 dwong een meerderheid de minister om extra te investeren in primair en voortgezet onderwijs.

[grafic klein - taartpunt]

Primair en voortgezet onderwijs
profiteren meest van herfstakkoord

po 296 miljoen
vo 217 miljoen
mbo 48 miljoen
hbo 35 miljoen
wo 55 miljoen

[opzet grote grafic]

Er zijn zes geldbronnen [waar het geld vandaan komt] die qua grootte ook de omvang moeten weergeven van het geldbedrag dat er aan vast hangt. Dat geld gaat met pijlen naar de bestemmingen (nettoloon, banen, gebouwen&leermiddelen, besturen, schatkist, humanistisch vormingsonderwijs, NWO onderzoek). De besturen zijn een soort tussenstation, waarna het geld nog verdeeld moet worden naar nettoloon, banen of gebouwen&leermiddelen. Dat is een vraagteken, omdat we nog niet weten hoe die verdeling uitpakt.


[WAAR HET VANDAAN KOMT]

ABP-pensioenpremie -2%
Structureel
Schatting: 280-300 miljoen
[pijl naar nettoloon +70]

Onderwijsakkoord Loonparagraaf
Eenmalig
+34 miljoen
[pijl naar nettoloon +4]

Onderwijsakkoord Banenplan
Tijdelijk
+150 miljoen
[pijl naar banen]

Meevaller OCW
Structureel
+280 miljoen
[pijl naar besturen, schatkist en hvo]

Regeerakkoord VVD-PvdA
Structureel
+25 miljoen
[pijl naar NWO onderzoek]

Herfstakkoord VVD-PvdA-D66-Christenunie-SGP
Structureel
+650 miljoen
[pijl naar besturen]

[WAAR HET HEENGAAT]

Nettoloon
+€ 70 (iedereen) [pijl vanuit ABP]
+€ 4 (po, vo, mbo) [pijl vanuit onderwijsakkoord]

Banen
po en vo +3000

Gebouwen en leermiddelen
(geen bedrag)

Schoolbesturen
[pijl vanuit meevaller] +204 miljoen
[pijl van herfstakkoord] +650 miljoen]
+854 miljoen
[pijlen met vraagteken naar gebouwen&leermiddelen, nettoloon en banen]

NWO-onderzoek
+25 miljoen

Schatkist
+66 miljoen

Humanistisch vormingsonderwijs
+10 miljoen

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.