- blad nr 20
- 14-12-2013
- auteur S. Ridder
- Redactioneel
5-vwo op zee
Om alle voorbereidingen te treffen en hun boot de Beluga oceaanklaar te maken kost een paar jaar, maar in de zomer van 2012 is het zover. Johan, Joke, Tim (18) en Bas (17) Kloots uit Voorhout gaan hun droomreis maken. Tim kan zijn studie chemie een jaar stopzetten en Bas gaat 5-vwo doorlopen met behulp van de Wereldschool en kan op tijd terug zijn voor het eindexamenjaar.
Bas: “Het was nu of nooit.” Van anderen horen zij dat de leerplichtwet roet in het eten kan gooien. Volgens deze wet moeten leerlingen fysiek op school aanwezig zijn om aan de leerplicht te voldoen. Is dat niet het geval, dan kan een proces-verbaal worden opgemaakt en behoort een geldboete tot de mogelijkheden. De familie zit niet te wachten op een strafblad en even overwegen ze niets te melden, maar Johan ziet dit niet zitten. “We hadden alles tot in de puntjes geregeld, inclusief goed onderwijs voor Bas, dus dit wilde ik ook goed regelen. En ons besluit stond vast: we zouden gaan, wat de leerplichtambtenaar ook zou zeggen.”
Vertrouwen
De afspraak bij de gemeente verliep bijzonder. Bas: “Hij hoorde onze plannen aan, keek eens in zijn papieren en wenste ons een prettige reis. Dat hadden we niet verwacht.”
Johan: “We hadden geluk dat we een ambtenaar troffen die niet alleen maar naar de regeltjes keek. Sterker nog: hij was bereid onze overtreding door de vingers te zien. Hij zei dat we geen officiële bevestiging zouden krijgen, omdat een toestemming in strijd is met de wet. Hij zou het alleen niet gaan melden. Om het risico op een proces-verbaal en vervolging zo gering mogelijk te maken, moesten we Bas uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. Ik denk ook omdat hij dan zelf niet in de problemen zou komen.”
Bas: “We hebben echt geluk gehad. Ik denk dat hij heeft meegewogen dat er in ons gezin nooit problemen zijn geweest met de leerplicht en dat de schoolresultaten van Tim en mij prima zijn.” “En we hadden een goed verhaal”, vult Joke aan. “We konden aantonen dat de Wereldschool in samenwerking met het Northgo College in Noordwijk een goed lespakket had samengesteld. Het feit dat we zelf ruim zesduizend euro in het lespakket hebben gestoken moet hem het idee hebben gegeven dat we niet zomaar iets aan het doen waren. Ik ben heel blij dat hij ons het vertrouwen heeft gegeven.”
Mailen
Het vertrouwen bleek terecht. De familie is weer terug in Nederland na een fantastisch en enerverend jaar zeilen. Tim heeft zijn studie weer opgepakt en Bas zit inmiddels in zijn examenjaar. Bas: “Ik zal niet zeggen dat alles makkelijk is geweest, maar het is gelukt. Tim had een heel werkschema voor me opgesteld en meestal kon ik me daar redelijk aan houden. Het was fijn dat ik zelf kon bepalen wanneer ik wat deed. Dat vind ik nu het moeilijkste, om weer de hele dag in de schoolbank te zitten en dat voor mij bepaald wordt welk vak op welke manier ik bestudeer. Wat wel weer heel prettig is, is dat er iemand voor mijn neus staat aan wie ik vragen kan stellen. Natuurlijk had ik mijn ouders en Tim, en ik kon ook altijd mailen met docenten van de Wereldschool en mijn eigen school. Maar we hebben ook weken gehad dat we geen internet hadden. En dan ben je gedwongen veel meer zelf uit te zoeken.”
Discipline
Het moment dat de Beluga ergens aanlegde was altijd weer spannend. Bas: “Is er internet? Hebben docenten gemaild? Krijg ik uitslagen voor mijn toetsen? Het mailcontact was met sommige docenten echt leuk. Van mijn leraar Duits moest ik alles in het Duits schrijven. In het begin was dat lastig, maar later wist ik niet beter. Het fijnste contact was met leraren die bij wijze van spreken deden alsof je bij ze in de klas zat. Je voelde die betrokkenheid. Het klinkt misschien stom, maar voor die vakken doe je dan wel extra je best. Mijn toetsen gingen via de Wereldschool en er was afgesproken dat de resultaten van de Wereldschool voor mijn overgangsrapport zouden gelden.”
Johan is erg te spreken over de vwo-coördinator van het Northgo College. “Zij heeft al die tijd achter onze plannen gestaan, ook al werd het Northgo dat schooljaar niet voor Bas gefinancierd omdat hij was uitgeschreven. De school heeft zich echt ingespannen om Bas te laten doorstromen, om te beginnen door mee te denken over de aansluiting van het lespakket van de Wereldschool. Ook tijdens de reis was er regelmatig leuk contact. Na terugkomst is Bas weer met open armen ontvangen. We zijn daar de school erg dankbaar voor.”
Joke wil graag aanvullen dat Bas zelf ook veel krediet verdient. “Niet ieder kind kan dit, het vergt namelijk enorm veel discipline en verantwoordelijkheidsgevoel om iedere dag maar weer het schoolwerk op te pakken. Natuurlijk hadden wij meer taken op de boot, maar hij heeft ons ook lekker zien ontspannen terwijl hij weer in de boeken dook. Ik realiseer me door dit avontuur des te meer dat wij gezegend zijn met twee kinderen met een enorme wil om te leren.”