• blad nr 20
  • 14-12-2013
  • auteur K. Hagen 
  • Redactioneel

 

Interim-bestuur bij Meerwerf

De uitbreiding van de werktijdfactor en de daarmee samenhangende salarisverhoging van de twee algemeen directeuren bij openbare scholengroep Meerwerf in Den Helder, heeft veel kwaad bloed gezet. Er komt een interim-bestuur dat orde op zaken moet stellen.

Een commissie deed in opdracht van de gemeente Den Helder onderzoek naar de problemen rondom de scholenkoepel. De uitbreiding van uren is één voorbeeld van wat allemaal misging bij Meerwerf, volgens de commissie in haar rapport Meerwerf verdient beter.
Zo ontbrak er ook een goede tegenmacht, was er een cultuur van vrijblijvendheid en werkt Meerwerf met statuten die onduidelijk zijn en niet van deze tijd. ‘De statuten bieden ruimte voor wat in de praktijk als probleem wordt gezien en ervaren, namelijk dat er geen kritische distantie is, geen tegenmacht van het bestuur ten opzichte van de directie’, aldus de commissie.
De Onderwijsinspectie concludeerde in juni al dat de urenuitbreiding van de directeuren strijdig is met de cao primair onderwijs. AOb-rayonbestuurder Naséra Azzouz vindt de urenuitbreiding belachelijk. “Ik weet dat dat zonder overleg is gegaan met de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Ik snap dat daar onrust van komt.”
Achteraf vindt algemeen directeur Henk Uri van Meerwerf dat de uitbreiding van uren - en dus salaris - niet goed heeft uitgepakt. “We hebben ervan geleerd. Maar, volgens de inspectie was het niet onrechtmatig.” Ook de ontbrekende tegenmacht die de commissie ziet, ervoer hij anders. “Dat is het beeld van de buitenwereld. Ons bestuur en de algemene directie hebben altijd alles in volle overtuiging gedaan met hart voor Meerwerf.”
De commissie doet een rits aanbevelingen en adviezen over het bestuur, de statuten, de communicatie en ouderparticipatie. Het college van b&w neemt deze over en heeft aan de gemeenteraad laten weten dat er per 1 januari 2014 een interim-bestuur aan de slag gaat. De zittingstermijn van het huidige bestuur verloopt op 1 januari 2014.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.