• blad nr 14
  • 21-9-2013
  • auteur D. van 't Erve 
  • Doen!

 

Doen!

Tips voor deze rubriek kunt u sturen naar onderwijsblad@aob.nl


Gratis lesmateriaal

Sciencelessen via plakkenenknippen.nl

‘Als de sirenes gaan, mogen we weer’

Docenten Marten Hazelaar, Per-Ivar Kloen en Arjan van der Meij zijn de ‘plakkers en knippers’. Ze komen elke eerste maandagavond van de maand samen op hun school, de Populier in Den Haag, om te knutselen. Na een aantal jaar van lesideeën verzamelen en uitwisselen, wilden de docenten zelf wel eens aan de slag. Het resultaat is te volgen op hun blog en vindt zijn weg soms naar de klas. Kloen: “Als de sirenes gaan, weten we: vanavond mogen we weer. Onze school heeft een luxe scienceruimte met mooie materialen en gereedschappen, zoals een 3D-printer. Wat ik gisteren heb ontworpen met 3D gebruik ik morgen in de les, maar dat is niet de insteek.”

Vrolijke proefjes
De tien sciencelessen voor groep 8 ontwikkelde Kloen samen met Hazelaar jaren geleden al omdat er ‘gewoon nog niets was voor de basisschool’. De lessen zijn gratis te downloaden op de site. “Het zijn vrolijke proefjes met eenvoudige materialen, elke leerkracht kan dit. Bovendien zijn de lessen voor iedere leerling aansprekend. In de les over geluid maken kinderen een fluitje. Voor de ene leerling is dat al genoeg, de ander kan ook nog leren hoe dat fluitje werkt.”
Inmiddels schuiven steeds meer collega’s aan bij de knip-en-plak-avond en ook de leerlingen krijgen straks hun eigen knutselmiddag. De scheidslijn tussen hobby en werk is dun, merkt Kloen. Maar hun activiteiten dienen ook een hoger doel. “Als je technisch bent en je wilt naar de technische universiteit, heb je na de basisschool een gat van zes jaar te overbruggen. Wij proberen de aandacht voor techniek vast te houden en de talenten verder te brengen.”


Studiedag

Gedragsstoornissen

Een kind met adhd kan een grote stoorzender in de klas zijn. Hoe ga je hier als leerkracht goed mee om? Wat is de zin en onzin van medicijnen, diëten en therapieën? En hoe zorg je voor een eenduidige aanpak op school en thuis? Op woensdag 2 oktober organiseert Medilex de studiedag ‘Gedragsstoornissen bij kinderen en jongeren’ in Utrecht. Het ochtendprogramma is afgestemd op het voortgezet onderwijs en de middag op het primair onderwijs. In een dagdeel word je bijgeschoold en krijg je praktische tips om beter met gedragsstoornissen om te gaan. Meer info en aanmelding: www.medilex.nl

Wedstrijd

Dyslexie-talentprijs
Hoe stimuleer je dyslectische kinderen om zich optimaal te ontwikkelen? Deel je aanpak voor 1 november en maak kans op de Dyslexie-talentprijs, een initiatief van het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie (NRD) en uitgeverij Zwijsen. Zowel scholen als kinderen mogen meedoen. Voor scholen bestaat de prijs uit 4000 euro, de Zwijsen Zoeklicht-serie, een workshop van een dyslexiezorgverlener en een bezoek van schrijver Paul van Loon aan de school. Van Loon is tevens juryvoorzitter. De prijs wordt uitgereikt tijdens het NRD Kwaliteitscongres Dyslexie op 27 november. Kijk voor meer informatie en deelname op www.nrd.nu/prijs.

Lezen
‘Jongens zijn slimmer dan meisjes – en andere mythes over leren en onderwijs’

Auteurs Casper Hulshof en Pedro de Bruyckere nemen clichés over onderwijs onder de loep en beoordelen die op basis van recent onderzoek. Zo sneuvelen in dit boek onder andere leerstijlen, blijken jongens niet beter in wiskunde te zijn en worden baby's niet slimmer van klassieke muziek. ‘Een musthave voor iedereen in het onderwijs’, aldus docent Bernolf Kramer op Twitter.

Van Duuren Management | ISBN 978.90.815.1637.2 | €19,99

Over de top – Haal het allerbeste uit jongeren
Hoe breng je jongeren van een zesjescultuur naar een prestatiementaliteit? Alles draait volgens jongerenspecialisten Yvonne van Sark en Huub Nelis om het ontwikkelen van talent. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is jongeren op een andere manier naar zichzelf en hun omgeving te leren kijken. Het boek biedt hiervoor meer dan vijftig tips en op de site staan filmpjes en testen ter aanvulling.
Kosmos Uitgevers | ISBN 978.90.215.4889.0 | €24,95
www.overdetop.nl
Sociale media
Tips van Philippe Abbing, docent scheikunde, en Katja van Well, leerkracht speciaal basisonderwijs. Zij geven trainingen over sociale media (zie www.aobscholing.nl).

En wat vind je ervan?

Welk klassenuitje wordt het of welke collage is het mooist? Via www.mentimeter.com kun je eenvoudig leerlingen online laten stemmen. Het account is gratis en leerlingen krijgen een code om de vragen te beantwoorden. De uitslag is een mooie staafdiagram. Je kunt de site ook tijdens de les inzetten om kennis te testen en leerlingen van elkaar te laten leren.
Tip: vergeet niet de vraag ‘open’ te zetten en maak duidelijk wanneer het stemmen begint en eindigt.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.