• blad nr 14
  • 21-9-2013
  • auteur R. Voorwinden 
  • Aan de telefoon

 

Facebook leidt af

Jaap Boiten, eigenaar van de Huiswerkplek in Capelle aan den IJssel

U heeft uw huiswerkplekken Facebook-vrij gemaakt.
“Ik heb hier ‘digitale armoede’ gecreëerd. Als de leerlingen binnenkomen leggen ze hun telefoon op een speciaal plankje. Als ze weggaan nemen ze hem weer mee.”

Vroeger zaten de leerlingen tijdens hun huiswerk te facebooken?
“Nee, maar die telefoon lag wel op hun tafeltje. Bijvoorbeeld omdat leerlingen hun digitale agenda willen gebruiken. En op de achtergrond blijven alle apps openstaan, dus begint die telefoon bij elk nieuw bericht of elke reactie op Facebook te trillen. Dat leidt af.”

Zijn leerlingen verslaafd aan Facebook?
“Welnee, het is alleen een bron van afleiding. Als mijn eigen telefoon trilt, wil ik ook even kijken wat er voor bericht is binnengekomen.”

Begrijpen leerlingen de maatregel?
“Het is geen straf: ik leg uit waarom het nodig is. En doordat de leerlingen zich nu beter kunnen concentreren, maken ze hun huiswerk sneller. Daardoor houden ze veel vrije tijd over.”

Klinkt goed.
“Dank u. Het enige probleem was dat niemand meer wist hoe laat het was, want de jeugd draagt geen horloge meer. Daarom heb ik een grote klok opgehangen.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.