• blad nr 10
  • 25-5-2013
  • auteur . Overige 
  • Juridische rubriek

 

Werken op een bapo-dag

Als docent Emma gevraagd wordt op haar bapo-dag te komen vergaderen, doet ze dat. Maar wanneer ze om compensatie vraagt, vangt ze bot. Even contact opnemen met de bond.

Imane Talhaoui, juridische dienst AOb

Emma, een 58-jarige docent, heeft een volledige baan en één dag in de week neemt zij bapo-verlof op. Het is nogal hectisch en er wordt van alles van Emma gevraagd. Ook of ze op haar vrije donderdag wil komen vergaderen. Nu wil het zo zijn dat de donderdag de dag is waarop Emma haar bapo-verlof geniet. Desondanks komt Emma toch vergaderen.
Het blijft een drukke periode op haar werk en er vinden meer vergaderingen plaats. Van Emma wordt verlangd dat zij ook bij deze vergaderingen aanwezig is. Na een drukke werkdag achter de rug te hebben gehad, bedenkt Emma zich ineens dat zij best wel weer een vrije dag wil hebben. Zo gedacht, gaat Emma de volgende dag naar haar werkgever met de vraag of zij de gewerkte dag gecompenseerd kan krijgen. “Compensatie? Waarvoor”, vraagt haar werkgever. Dit antwoord verbaast Emma nogal en zij heeft hier geen goed gevoel bij. Even contact opnemen met de bond, denkt ze.
De volgende dag belt Emma met de AOb en legt haar verhaal uit. Zij vraagt zich af of zij recht heeft op een vervangende vrije dag en of haar werkgever haar telkens maar kan verplichten om bij elke vergadering aanwezig te zijn. De medewerker van de AOb legt aan Emma uit dat de regeling in de cao-vo is opgenomen. Daarin staat dat Emma recht heeft op vervangend bapo-verlof als zij door haar werkgever verplicht wordt te werken op een bapo-dag. En bovendien, de werkgever kan Emma slechts maximaal drie keer per jaar verplichten te werken op een bapo-dag. De medewerker van de AOb wijst Emma er ook nog op dat deze regeling uitsluitend voor het vo geldt. Emma is blij verrast met dit antwoord en besluit haar werkgever nog maar eens te benaderen hierover.
En ja hoor, de werkgever komt op zijn woorden terug: Emma krijgt de twee navolgende weken een extra vrije dag. “Zo, meer dan verdiend”, zegt Emma. Ze realiseert zich nu dat zij goed dient bij te houden hoeveel keer zij door haar werkgever verplicht wordt te komen werken op haar bapo-dag.

Voor juridisch advies kunt u contact opnemen met het Informatie en Advies Centrum van de AOb: 0900 4636262 (5 cent per minuut), info@aob.nl

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.