• blad nr 10
  • 25-5-2013
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Kinderen die extra zorg nodig hebben, moeten onderwijs op maat kunnen krijgen. Desnoods wordt hiervoor de schoolplicht losgelaten, zodat het kind thuis les kan krijgen. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert in een gisteren verschenen rapport. Volgens Dullaert gaan in Nederland duizenden kinderen niet naar school. Vaak kampen ze met problemen op medisch, sociaal, intellectueel of emotioneel gebied. “Uitgangspunt moet blijven dat kinderen naar school gaan. Wanneer dat echt niet haalbaar is, moeten we zoeken naar een flexibele - eventueel tijdelijke – oplossing”, meent Dullaert. Daarvoor is wel nodig dat er in het onderwijs een omslag wordt gemaakt van leerplicht naar leerrecht.
Trouw, 17 mei

Het Eijkhagencollege in Landgraaf belegt volgende week een informatiebijeenkomst voor ouders van een 3-vwo klas. Aanleiding: via Facebook geuite kritiek van een ouder over de gang van zaken op de middelbare school. Eijkhagen-directeur Jos van Eyk vindt dat geen geschikt medium voor het oplossen van problemen, zo schrijft hij in de uitnodiging voor de avond. Wel zegt hij in te zien dat de communicatie met ouders moet worden verbeterd. De kritiek gaat vooral over het vak natuurkunde. Dit schooljaar stonden al drie verschillende docenten voor de vwo-klas. “Dat wil ik bespreken met de ouders”, zegt Van Eyk.
Limburgs Dagblad, 17 mei

{citaatje}
‘Ik heb het niet precies uitgezocht, maar ik schat dat ongeveer een kwart van onze leerlingen de afgelopen weken buiten school een examencursus heeft gevolgd. Natuurlijk hoop ik dat het ze geholpen heeft, maar ik baal geweldig van die stoomcursussen. Als leerlingen na vijf of zes jaar onderwijs zo’n cursus nodig hebben om te slagen voor hun eindexamen is dat een afgang voor de school. Ik kan het echt niet anders zien.’
Columnist en muziekleraar, Gerwin van der Werf, in Trouw, 15 mei

“Echt geweldig”, zegt directeur Nelie Groen. Het aantal meisjes op het Technisch en Maritiem College Velsen in IJmuiden verdubbelt komend schooljaar; er hebben zich zes leerlinges aangemeld. “We hebben nu in alle leerjaren bij elkaar vijf meisjes op de hele school.” Groen ziet groeimogelijkheden voor haar scholen. Meisjes kunnen die groei waarmaken. En allochtonen die nu vaak nog administratieve beroepen kiezen of de handel in gaan.
IJmuider Courant, 15 mei

{getal}
15
Controleren op studiebeursfraude loont, zo ondervindt de Sociale Recherche Noord-Veluwe. Bij 15 van de 21 bezochte adressen bleek sprake van fraude, oftewel 70 procent. Het driekoppige team speurt sinds oktober vorig jaar naar fraude met de uitwonendenbeurs in de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Heerde en Elburg. Het betreft een landelijk project van het ministerie van Onderwijs dat de Dienst Uitvoering Onderwijs, voorheen bekend als de Informatie Beheer Groep, uitvoert.
De Stentor/Veluws Dagblad, 15 mei

Het bestuurscollege van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft leerlingen en docenten gistermiddag verboden met een 3D-printer een pistool te vervaardigen. De printer is op last van het college van bestuur van HvA stopgezet, bevestigt een woordvoerster. “We willen niet dat met onderwijsmiddelen wapens of delen van wapens worden vervaardigd”, aldus de woordvoerster. Docent informatica Willem Brouwer kondigde via twitter zijn experiment aan om een pistool te printen. Hij heeft de blauwdruk van het pistool ‘Liberator’ volgens studentenplatform Foliaweb van internet gehaald. De software is meer dan 100 duizend keer gedownload.
BN/DeStem, 15 mei

Een op de vijf studenten op stage heeft last van pesterijen op het werk. Verder zijn de studenten in groten getale ontevreden over de begeleiding van de school bij hun stage. Dat blijkt uit de Nationale Stagemonitor 2013, een onderzoek van de Erasmus Universiteit en Studentenbureau, een zoeksite voor stages. Uit het onderzoek onder 1400 mensen blijkt dat 20 procent van de studenten wordt uitgescholden, gekleineerd of genegeerd. Ook zijn ze soms slachtoffer van machtsmisbruik of roddelen. Al die zaken spelen zich af buiten het gezichtsveld van begeleider van de school, blijkt uit de enquête: die laatsten zeggen er niets van te weten.
AD/Rotterdams Dagblad, 15 mei

{citaatje}
“Er zijn leerlingen bij die ik al langer ken dan mijn eigen kinderen. Ik heb ze volwassen zien worden en nu moet ik ze afgeven. Dat klinkt misschien wat emotioneel, maar zo voel ik dat wel.”
Martijn van Veldhuizen, leraar geschiedenis over de examens, in AD/Haagsche Courant, 13 mei

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.